Kaşıntı insan vücudunda istenmeyen durumlara bağlı olarak gelişen ve cildin tahriş olmasına neden olan rahatsızlıklardan biridir. Ciltteki sinir hücrelerinin ya da cilt hücrelerinin tahriş olmasıyla kaşıntı oluşur. İstemsiz bir şekilde gelişen kaşıntının uzun süre devam etmesi halinde kişilerin yaşam kalitesini düşürebilir ve tedavi edilmesi gerekir. Kaşıntın tedavi edilebilmesi için öncelikle hangi nedene bağlı olarak geliştiğine bakılmalıdır. Kullanılan kıyafetlerden, temizlik amaçlı seçilen deterjanlara kadar farklı nedenlerden dolayı görülen kaşıntı organlardaki sorunlarında habercisi olabilir.
Kaşıntının Nedenleri Nelerdir?
Kaşıntı cilt üzerinde kırmızılık, kaşıntıya bağlı ufak sivilce tarzı şişlik ve ya deride pul pul dökülme gibi belirtiler gösterebilir. Cilt üzerinde kuruluk ve kaşıntıya bağlı minik yarıklar görülebilir. Bazı kaşıntılarda aşırı kaşımaya bağlı olarak kanama gibi sorunlar görülebilir.
Cilt Özellikleri
Kuru cilt tipine sahip olan kişilerde nemsiz kalmaya bağlı olarak kaşıntı görülebilir. Bu ellerde, ayaklarda ya da cildin çeşitli bölgelerinde görülen bir durumdur. Soğuk havalarda ve kuraklığın hüküm sürdüğü bölgelerde kuru cilt kaşıntı yapar. Nemlendirici kremler kullanmak, nemlendirici saç bakım ürünleri seçmek ve cilt tipine uygun önlemler almak kaşıntıyı geçirebilir.
Cilt Hastalıkları
Ciltte oluşan dermatit, yara, yanık, kurdeşen, sedef hastalığı, pişik gibi rahatsızlıklar nedeniyle kaşıntı meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların tanı ve teşhisinden sonra gerekli önlemlerin alınması gerekir. Egzamaya bağlı olarak gelişen kaşıntıların tedavisinde pişik kremleri yetersiz kalacağından dolayı doktor kontrolünde rahatsızlığa bağlı olarak önlemler alınmalıdır.
İç Hastalıklar
Karaciğer yağlanması, böbrek sorunları, lenfoma gibi kanser türleri, kanda bulunan alerji tipleri, tiroid hastalığı ve demir eksikliği gibi hastalıklar nedeniyle kaşıntı oluşabilir. Ancak hastalığın tedavi edilmesi halinde kaşıntı engellenebilecektir. Safra tıkanıklığı, safra iltihaplanması gibi çeşitli safra sorunlarında, siroz, sporcu ayağı, ımpetigo, vücut biti, saç biti, saçkıran, mantar çeşitleri gibi pek çok iç hastalık kaşıntıya neden olabilir.Bağırsak kurdu, dermatografi, suçiçeği, kızamık, lateks alerjisi gibi hastalıklarda kaşıntıya neden olabilmektedir.

Psikolojik Sorunlar
Kişilerde görülen obsesif kompulsif bozukluklar ve anksiyete gibi durumlar nedeniyle kişilerde istemsiz kaşıntılar görülebilir. Ayrıca çeşitli tikler nedeniyle de kişiler kaşınabilir. Psikolojik sorunun ortadan kaldırılması halinde kaşıntı geçecektir.
Sinir Sistemi Hastalıkları
Sinir sıkışmaları, şeker hastalığı, multipl skleroz ve zona gibi sinir sistemini etkileyen durumlar nedeniyle kaşıntılar oluşabilir. Özellikle ellerde ve ayaklarda oluşan sinir sıkışmaları kaşıntı hissi oluşturduğu gibi ağrılı ve şiş bir görüntüye neden olabilir.
Gebelik
Gebelik döneminde annenin hamilelik sürecinde değişen hormon düzeni nedeniyle kaşınmalar oluşabilir. Özellikle görüşler ve karın bölgesinde derinin gergin bir hal almasına bağlı olarak kaşıntı görülmesi normaldir.
Alerjik Reaksiyonlar ve Tahrişler
Egzama, parazit, dermatografi, lateks alerjisi gibi nedenlere bağlı olarak kaşıntı gelişebilir. Ayrıca tene temas eden kimyasal ürünler, yünlü ya da naylon karışımlı kıyafetlerde alerjiye bağlı kaşıntı yapabilir. Uzun süre cildin su ile temas etmesi ve çeşitli deterjanların kullanımı ise tahrişlere yol açarak kaşıntı oluşmasına neden olabilir.
Kaşıntı Nasıl Geçer?
Kaşıntının giderilmesinde ana nedeni bulmak ve buna yönelik tedavi yöntemleri uygulamak gerekir. Ana sorunun bulunmaması halinde ise kişinin bir doktora başvurarak gerekli tanı ve teşhis hizmetlerinden faydalanması gerekir.
Nemlendirme
Kaşıntının en büyük nedeni ciltte oluşan nem kaybıdır. Kuru bir hal alan cilt pul pul dökülmeye ve kaşınarak rahatlamaya çalışır. Gergin bir hal alan cilt derisini yumuşatmak adına nemlendirici kremler kullanılabilir. Ayrıca bitkisel ya da tamamen evde hazırlanabilecek nemlendirici ürünler tercih edilebilir. Kaşıntı olan bölgelere nemlendirici ürünler kullanmak kaşınma hissini azaltacaktır.

Soğuk Uygulamak
Kaşıntının olduğu bölgeye soğuk bir bez ve ya buz koymak kaşınma hissini büyük ölçüde azaltmaktadır. Geçmek bilmeyen ve hafif şekilde yanmaların görüldüğü durumlarda uygulanabilir.
Ilık Su İle Banyo Yapmak
Ilık su ile banyo yapılması halinde vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan kaşıntılar kolay bir şekilde bastırılabilir. Suyun sıcak olması kaşıntıyı artıracak ve kuruluğa neden olacaktır.
Stresten Uzak Durmak
Psikolojik sorunlar nedeniyle oluşan kaşıntıların başında stres gelmektedir. Stresin azaltılması ile anksiyete ve ya depresyona bağlı olarak oluşan kaşıntılar ortadan kalkacaktır.
Doğal Ürünler Kullanmak
İçeriğinde kimyasal bileşenlerin bulunduğu kozmetik ürünleri ve cilt bakım ürünleri kullanılması halinde ciltte kuruma ve alerji nedeniyle kaşıntı olabilir. Bu nedenle tamamen doğal olan ürünler tercih etmek ve evde cilt bakım ürünleri hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.
Hava Değişimleri
İklim değişikliği ya da hava değişimi yaşamaya bağlı olarak kaşıntı görülebilir. Böyle durumlarda hava durumuna ve iklim şartlarına göre önlem almak gerekir. Örneğin soğuk kış aylarında kaşıntının olduğu kısımları nemlendirmek ya da bu bölgeleri soğuktan korumak kaşıntıyı önleyecektir.
Yorum Yap