Yurt Dışında Yapılan Evlilik Türkiye'de Nasıl Geçerli Olur?

Halit Öztamur Yurt Dışında Yapılan Evlilik Türkiye

Türk hukuk sistemine göre evlilik belirli şartlara tabi kılınmıştır. Yaş sınırı, evlenme ehliyeti, evli olmama gibi şartlar aranmıştır. Bu şartlara uyularak nikah memuru önünde yapılmış olan evlilik hukuken geçerlidir. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yapılmış olan evlilikler için gerekli olan konulardır.

Yurt dışından yapılmış olan evliliklerin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için gerekli olan şartlar:

Yurt dışında resmi şekilde yapılan iki yabancı kişinin evliliği Türkiye'de geçerli olur. Ancak Türk Cumhuriyeti vatandaşı olup yurt dışında evlenmiş olan kişilerin durumunu ayrı değerlendirmek gerekir. Evlilik yapan kişilerin vatandaşlıkları önemlidir. Eşlerden ikisi de Türk Cumhuriyeti vatandaşı ise, Türk sisteminde gerekli olan şartları mutlaka taşımış olmalıdır. Türkiye'de o kişiler hakkında evlenme yasağı öngörüldüğü halde bu kişiler yabancı devletlerde resmi evlilik yapmışlar ise bu Türkiye'de geçersiz sayılır. Evlenenlerin, evlenme engelinin bulunmaması ve evlenmeye uygun yaşta ve durumda olması gerekir. Özellikle, Türkiye'de birisiyle resmi evliliği bulunan bir kişinin ikinci bir evlilik olarak yurt dışında yeni birisiyle evlenmesi kesinlikle geçersiz sayılır. Bu nedenle bir Türk Cumhuriyeti vatandaşının evli olduğu halde yurt dışında yabancı birisiyle evlenmesi Türkiye'de geçerli sayılmaz. 

Yurt Dışında Yapılmış Bir Evliliğin Türkiye'de Geçerli Olması İçin Yapılması Gerekenler:

  • Yurt dışındaki ülkede resmi olarak yapılan evliliğin mutlaka o ülkedeki Türk temsilciliğine bildirilmesi gerekir. 
  • O ülkede evlenmeyi gerçekleştiren resmi makamlardan alınacak evlenme belgesi Türk temsilciliğine verilir. 
  • Evlilik yapılan ülkede Türk temsilciliği bulunmaması halinde, evlenme belgesi düzgün bir şekilde Türkçe'ye çevrilir. Bu belge Dış İşleri Bakanlığı'na onaylatılır. Bundan sonra Türkiye'deki herhangi bir nüfüs müdürlüğüne verilir. 
  • Evlenen kişilerden birisinin yabancı olması durumunda eksik bilgilerin tamamlanması için o kişinin vatandaşı olduğu ülkenin temsilciliğiyle iletişime geçilir. Buradan Türkçe'ye çevrilmiş şekilde gerekli tüm belgeler evlenme belgelerine eklenir. Bu yabancı resmi belgeler Türk mevzuatına uygun şekilde verildiği takdirde evlilik Türkiye'de tanınır. 

Burada bahsi geçilen tüm işlemlerin Nüfus Kanunu mevzuatına göre evlilik gerçekleştikten sonra 1 ay içerisinde Türkiye'de bağlı bulundukları nüfus müdürlüklerine veya yurt dışındaki temsilciliklere başvurularak yapılması gerekir.