Flamingo Nasıl Bir Kuştur?

Emre Aydın

Flamingo Nasıl Bir Kuştur?

Beyaz, kırmızı ve siyah renklere sahip olan flamingo kuşları kendi içerisinde 6 farklı guruba ayrılsa da tek cins olarak kabul edilir. 6 farklı türü flamingoların alt türleri olarak bilinir. Genel familyanın adı phoenicopterustur. Türkiye'de altın turna ismiyle de anılır. Türkiye'de sadece Denizli ilindeki Acıgöl civarında bulunan flamingolar sürü halinde yaşar ve sürüleri bir milyon civarına ulaşabilir.

Yaşam alanları konusunda seçici olan bu kuş türü 1,30 cm uzunluğuna erişebilir. En büyük boyutlarında olan rosa flamingo türü genel olarak Asya, Amerika ve Güney Avrupa bölgelerinde yaşamını sürdürür. Diğer türleri ise Güney Batı, Orta Asya, Güney Amerika, Güney Avrupa ve Afrika bölgelerinde yaşar. En sık görüldüğü bölgeler ise Almanya ve Hollanda arasıdır. Bu bölgede sürü olarak yaşamlarını sürdüren flamingolar özellikle kuluçka döneminde kalabalıklaşır ve özel renkleri ile görsel bir şöleni aratmayacak görüntüler sergiler.

Beslenme konusundaki en büyük yardımcıları uzun bacakları ve kabiliyetli gagalarıdır. Bacaklarının uzunluğu sığ sularda 1 metre kadar derinlik içerisinde avlanmalarına olanak sunar. Alt gagaları daha geniş olması nedeni ile öncelikle besini burada süzmeye ve bir torba görevi görmeye yardımcı olur. Üst gaga ise daha dar ve sivri uçludur. Karides, yengeç ve küçük canlıları ile beslenmelerinin yanı sıra yosun da tüketirler. Flamingoların renklerindeki farklılık yaşadıkları alandaki karotin miktarı ile ilişkilidir. Beslenmesi ile doğru orantılı olarak karotin bulunan yiyecekleri çok tüketen flamingolar daha kırmızı az tüketenler ise daha beyaz renklere sahip olurlar.

Türleri arasında çapraz olarak üreyebilen flamingolar yılda maksimum bir kez kuluçkaya yatarken flamingoların bazı türleri birkaç yılda bir ürer. Genel olarak yumurtlaması için sığ bölgeleri seçerler ve yumurtalarını yuvarlak çamur oyuklarına bırakırlar. Kuluçka dönemi bir aylık bir süreçtir. Her kuluçkada tek yumurta olmasının yanı sıra bu kuluçka dönemini erkek ve dişi flamingolar nöbetleşe geçirirler. İlk doğduğunda bir ördek kadar büyük olan flamingolar birkaç güne ayaklanır, iki ay sonrasında kendi beslenmeye başlar ve üç ayın sonunda uçabilme yetisine kavuşurlar.